Musea

We maken al 20 jaar films, animaties en ruimtelijke projecties voor musea. We doen dit betrokken, zorgvuldig, vindingrijk en met passie voor (kunst)geschiedenis. Met pakkende animaties blazen we verhalen en beelden uit het verleden nieuw leven in. Zodat deze in het heden weer een breed publiek aanspreken.

Museum Prinsenhof Delft Pieter de Hooch

Museum Prisenhof Delft - Pieter de Hooch

Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer.

Na Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. In de succesvolle tentoonstelling stonden de schilderijen die De Hooch in Delft heeft gemaakt centraal: zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keerden terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.
Bureau Caspar Conijn plaatste grote transparante schermen midden in de ruimtes waarop geanimeerde close-ups een relatie aan gaan met de schilderijen rondom.
Over 7 losse panelen verspreid biedt de sfeervolle introductiefilm een goede context om het werk van Pieter de Hooch te interpreteren. Je blik wordt door de schilderijen geleid door middel van het uitlichten van, en inzoomen op details, lichtval en stofuitdrukking.
In de educatieruimte vertellen de betrokken medewerkers en wetenschappers op 5 schermen over het uitgebreide onderzoek voorafgaand aan de tentoonstelling.

Tentoonstellingsontwerp: Bureau Caspar Conijn

Productie, interviews, films: Hardcut
Script: Linda Maas
Stem: Roos Ouwehand

Haags Historisch Museum

Haags Historisch Museum

Macht – 800 jaar Binnenhof

In de tentoonstelling ‘Macht – 800 jaar Binnenhof’ reflecteren vier personages uit de toekomst op de verschillende gedaantes die macht hier door de eeuwen heen heeft gehad. Aan de hand van de thema’s Bouwen voor de macht, Strijden om de macht, Kleven aan de macht en Pronken met de macht vertellen de films het verhaal van macht en tegenmacht, emancipatie, democratie en het Nederlandse polderen.

Tentoonstellingsontwerp: Perspekt Studio’s
Films: Hardcut, Thijs Dikshoorn

Regie: Janneke Küpfer, Daniel Hillel-Tuch
Script: Zoë Versteeg
Acteurs: Cheryl Asruf, Jasper Koopmans, Hasnaa Alaoui, Abdulaal Hussein

Museum Prinsenhof Delft Johannes Vermeer

Museum Prinsenhof Delft - Johannes Vermeer

Het Delft van Vermeer

Voor Museum Prinsenhof Delft maakten we een monumentale projectie over Vermeer’s leven, zijn netwerk en zijn relatie tot de stad Delft. Aan de hand van schilderijen, werk van tijdgenoten en archiefstukken waarin hij voorkomt, kom je in deze film en tentoonstelling meer te weten over de man achter de mythe.

Tentoonstellingsontwerp: Bureau Caspar Conijn
Film: Hardcut, Thijs Dikshoorn
Script: Geert-Jan Borgstein, Anneke van Huisseling
Stem: Chava voor in ’t Holt

Drents Museum Viva la Frida

Drents Museum - Viva la Frida!

Life and art of Frida Kahlo.

Voor de tentoonstelling Viva la Frida! maakten we samen met Perspekt Studio’s de introductiefilm, die monumentaal geprojecteerd wordt op verschillende panelen. Iedereen kent icoon en cultfiguur Frida Kahlo, maar wie was ze nou echt? Aan de hand van fotografie, archiefbeelden en illustraties zie je de belangrijkste gebeurtenissen uit de roerige tijd waarin zij leefde en haar turbulente leven. De tentoonstelling neemt je mee van imago naar identiteit.

Tentoonstellingsontwerp: Perspekt Studio’s
Film: Hardcut, Thijs Dikshoorn
Illustraties: Marise Roest
Script: Zoë Versteeg
Stem: Janneke Küpfer

Rotterdam Discovery

Rotterdam Discovery

Een interactieve reis door het verleden, heden en toekomst

De tentoonstelling neemt je mee op een ontdekkingstocht door de stad. De geschiedenis van de stad, het bombardement en de wederopbouw, en de vernieuwingsdrift waarmee de inwoners tot op de dag van vandaag vorm geven aan hun stad. Een reis door verleden, heden en toekomst.
Perspekt transformeerde het informatiecentrum van Rotterdam Tourist Information om tot een prikkelende start voor een bezoek aan de stad: bezoekerscentrum, science center en museum in één.
Wij maakten de introductiefilm: op negen meter muur, met een stalen silhouet ervóór hangend van de meest markante gebouwen van Rotterdam, wordt deze gemapped; een collage van prenten, schilderijen, fotografie, film, animatie en een pakkend verhaal, ingesproken door Richard Groenendijk.

Tentoonstellingsontwerp: Perspekt Studio’s Beeldresearch, animatie: Hardcut
Script: Perspekt en Edwin Kool
Stem: Richard Groenendijk

Veenpark

Veenpark

Verhalen van het veen

Voor het vernieuwde Veenpark in Emmen maakten we een film over de geschiedenis van het Drentse hoogveen. Je komt te weten hoe veen ontstaat en volgt de opkomst en ontwikkeling van het gebruik van veen als brandstof. Wanneer veen vervangen wordt door kolen en gas, zijn de veenarbeiders daar onvoldoende op voorbereid met bittere armoede als gevolg. Film op basis van oude filmbeelden en foto’s.

Tentoonstellingsontwerp: Perspekt Studio’s
Film: Hardcut
Script: Zoë Versteeg
Stem: Jordi Warners

De Botterwerf

De Botterwerf

Houten Liefde Rust Niet

Een film over het ‘levend erfgoed’ van Volendam, de ambachten, en de vier museale topstukken: de laatste Volendammer botters.

Tentoonstellingsontwerp: Perspekt Studio’s
Film, productie, camera: Hardcut
Spelregie: Katelijne Schrama
Geluid: Boban Bajic
Post-productie: Hardcut, Thijs Dikshoorn
Script: Zoë Versteeg and Jan Dulles
Acteurs: Jan Dulles, Kees Tol

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

Zee vol verhalen

In de nieuwe, vaste tentoonstelling ‘Zee vol verhalen’ maak je kennis met de voormalige en huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio, die vertellen over hun dagelijks leven, werk, hun gebruiken en feesten. Én over hun eeuwige strijd tegen het water en de aanleg van de dijk die dat leven voorgoed veranderde: de Afsluitdijk.
Perspekt maakt de verhalen invoelbaar door theatrale effecten toe te voegen aan een realistische setting, waardoor het lijkt alsof je erbij bent.
De introductiefilm, geprojecteerd op het doek van een schip, geeft een beeld van het leven vóór en na de Afsluitdijk. Fotografie, schilderijen, kaarten en bewegend archiefbeeld vormen hierbij een geanimeerde collage, met water en storm als lijmmiddel.
Op verschillende plekken in de tentoonstelling vind je verdiepende films, samengesteld uit een grote collectie archiefbeelden.

Tentoonstellingsontwerp: Perspekt Studio’s Films en animaties: Hardcut, Thijs Dikshoorn
Sounddesign: KH Music
Stem: Martijn Hartemink

ANNO

ANNO

Ontmoet Zwolle

Voor ANNO hebben we een film gemaakt die afspeelt over 3 schermen. Op het linker en rechter (spiegel)scherm becommentariëren twee mensen de geschiedenis van Zwolle vanuit verschillende perspectieven. Productie, filmshoot, regie, animaties, illustraties én dronebeelden.

Tentoonstellingsontwerp & concept: Perspekt Studio’s
Productie, film shoot, regie, post productie: Hardcut
Script: Zoë Versteeg

Museum Prinsenhof Delft Amalia

Museum Prinsenhof Delft - Amalia

Amalia. Ambitie met Allure

Het verhaal van Amalia van Solms wordt verteld aan de hand van zeven A’s, die Amalia’s persoonlijkheid, ambitie en strategie illustreren: Avontuurlijk, Aanwezig, Aanzien, Autoritair, Assertief, Atypisch en Aanhouder. We koppelden haar portretten aan deze A’s en bliezen ze leven in. Vanaf een enorm rond doek kijkt de jonge, avontuurlijke Amalia je aan, ze knipoogt subtiel. Op latere leeftijd zie je haar hand langzaam, teder over een schedel glijden; haar man Frederik Hendrik van Oranje is net gestorven. Een animatie op basis van gravures en schilderijen.

Tentoonstellingsontwerp: Lies Willers i.s.m.
Studio Mayra & Sam
Film: Hardcut

Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught

Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen

Het vernieuwde herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught maakt de Tweede Wereldoorlog invoelbaar voor een breed publiek. Perspekt Studios ontwikkelde een interactieve tentoonstelling die vanuit diverse perspectieven licht werpt op de geschiedenis met een heldere koppeling naar het heden.
In de contextgevende introductiefilm ziet men dat de geschiedenis niet zwart-wit is, dat uitsluiting, discriminatie en censuur van alle tijden zijn. Foto’s, documenten en archiefbeelden worden door middel van een grafische mantel aaneengesmeed tot een meeslepend en ontroerend verhaal. De interactieve geanimeerde dilemma’s, op basis van illustraties van Aimée de Jongh, confronteren de bezoeker met de moeilijke keuzes waarvoor mensen soms stonden.

Tentoonstelling concept en design: Perspekt Studios
Productie, films en animatie: Hardcut
Beeldresearch: Gerard Nijsen
Script: Piet de Blaauw, Perspekt en Hardcut
Stem: Siham Raijoul
Muziek: Marcus Gehring

Ecomare

Ecomare

Wonderlijk Wad

De tentoonstelling ‘Wonderlijk Wad’ van Ecomare (Texel) is een ontdekkingstocht door Werelderfgoed Waddenzee, waar natuur(historische) collectie getoond wordt met science center trekjes. Perspekt Studios tekende voor concept en design, wij voerden deze stijl door in de introductiefilm, zodat tentoonstelling en film op elkaar aansloten én elkaar versterkten. De pen-en-inkt tekeningen van Sytske Ruigenhoek die o.a. de muren sieren, werden zodoende ook geïntegreerd in de prachtige natuuropnames en vormen zo een verrassend geheel.

Tentoonstelling concept en design: Perspekt Studios
Animatie en beeldresearch: Hardcut
Script: Perspekt Studios en Zoë Versteeg
Stem: Nienke de la Rive Box

Museum Warkums Erfskip

Museum Warkums Erfskip

Museum Warkums Erfskip
Vanuit de Waag, beleef je Workum!

‘Vanuit de Waag, beleef je Workum’ is de vaste tentoonstelling vormgegeven door Bureau Caspar Conijn. Door middel van maquettes, verhalen en multimedia ontstaan verbindingen met de stad en wordt het museum hiermee het startpunt om zoveel mogelijk highlights van de stad Workum te gaan ontdekken.

Rondom de thema’s ‘Water, Land en Werk’ leer je Workum en de Workummer kennen in drie films bestaande uit foto’s, archief en nieuw gefilmde beelden en interviews. Op de muren tonen poëtische projecties vier seizoenen natuur, hard werken, traditie en ijspret, met dank aan uniek materiaal van het Fries Film Archief.

Concept en ontwerp: Bureau Caspar Conijn en Lawrence de Graaff
Productie, films en animaties: Hardcut
Script: Anneke Huisseling

Museum Warkums Erfskip - Films

Museum Warkums Erfskip - Films

4 korte documentaire films.

‘Vanuit de Waag, beleef je Workum’ is de vaste tentoonstelling vormgegeven door Bureau Caspar Conijn. Door middel van maquettes, verhalen en multimedia ontstaan verbindingen met de stad en wordt het museum hiermee het startpunt om zoveel mogelijk highlights van de stad Workum te gaan ontdekken.
Rondom de thema’s ‘Water, Land en Werk’ leer je Workum en de Workummer kennen in vier films bestaande uit foto’s, archief en nieuw gefilmde beelden en interviews. Met dank aan uniek materiaal van het Fries Film Archief.

Concept en ontwerp: Bureau Caspar Conijn en Lawrence de Graaff
Productie, films en animaties: Hardcut
Script: Anneke Huisseling

COMM

COMM

Het voormalige COMM (Museum van Communicatie) het tegenwoordige Mediamuseum Beeld & Geluid Den Haag.

Door in de tentoonstelling te kiezen voor een ‘science center’-benadering laat Perspekt de bezoeker op basis van vragen steeds zélf bepalen wat communicatie en de impact ervan is. Zo wordt je spelenderwijs door vier verdiepingen collectie op het gebied van post, telefonie en telegrafie, heden en toekomst van communicatie geleid.
Strakke lijnanimaties zoomen binnen thematische eilanden in op de diverse vormen van communicatie. En het zou Museum van Communicatie niet zijn als er geen veelheid aan audiovisuele input verspreid over de tentoonstelling te zien is, van films over de postsorteermachine tot internet-privacy en van gebarentaal tot Robotica. Genomineerd als één van de meest kindvriendelijke musea van Nederland!

Tentoonstellingsontwerp: Perspekt Studio’s Films en animaties: Hardcut

COMM Animaties

COMM - Animaties

Serie van lijnanimaties over geschiedenis van communicatie voor het voormalige COMM (Museum van Communicatie) het tegenwoordige Mediamuseum Beeld & Geluid Den Haag.

Strakke lijnanimaties zoomen binnen thematische eilanden in op de diverse vormen van communicatie. En het zou Museum van Communicatie niet zijn als er geen veelheid aan audiovisuele input verspreid over de tentoonstelling te zien is, van films over de postsorteermachine tot internet-privacy en van gebarentaal tot Robotica. Genomineerd als één van de meest kindvriendelijke musea van Nederland!

Grachtenmuseum Amsterdam

Grachtenmuseum Amsterdam

Riumte 1: ‘De Aanleiding’

Het Grachtenhuis biedt een multimediale, interactieve tentoonstelling over 400 jaar geschiedenis van de Amsterdamse Grachtengordel. In opdracht van Tungsten Studio maakte Hardcut films voor 2 van de 7 kamers. In Kamer 1 ‘De Aanleiding’ wordt op een twee meter lange maquette een film gemapped die verhaalt over de aanleiding tot het bouwen van de Grachtengordel.

Tentoonstelling concept en design: Kossmanndejong
Productie: Tungsten studio
Film en animatie: Hardcut

Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum

De Donkere kamer

De Donkere Kamer’ in het Nederlands Fotomuseum is een permanente tentoonstelling over de Nederlandse fotografie. Naar een concept van de tentoonstellingsarchitecten Kossmann.dejong is 250m2 van het museum omgebouwd tot donkere kamer. Door een papier in een ontwikkelbak te leggen, net als vroeger in de donkere kamer, activeert de bezoeker de 22 films.

Tentoonstelling concept en design: Kossmanndejong
Productie: Tungsten studio
Film en animatie: Hardcut

Fries Scheepvaartmuseum

Fries Scheepvaartmuseum

De Jonge Seerp

Voor het Fries Scheepvaart Museum en het Harlinger Gemeentemuseum Hannemahuis (in samenwerking met het Nationaal Scheepvaartmuseum in Polen) produceerde Perspekt een film over het in 1791 vergane Kofschip ‘De Jonge Seerp’. Het wrak van de Jonge Seerp werd in 1985 door duikers ontdekt en sindsdien is een grote hoeveelheid scheepsonderdelen en huisraad boven water gehaald. Tastbare herinneringen aan de geschiedenis van de Friese kustvaart, die in de 17e en 18e eeuw van enorme omvang was.

Een wandvullende projectie met een speelse, grafische animatie was het resultaat, met op het hoogtepunt een storm om zeeziek van te worden…

Filmproductie: Perspekt Studios
Animatie: Hardcut
Script: Niek Barendsen
Stem: Gerrit Haaksma